Behandelingen
Tanderosie
Tanderosie
Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur door zuurinwerking. Het is een sluipend proces dat helaas niet gemakkelijk te herkennen is. Daarom is voorkómen van het allergrootste belang. Wanneer tanderosie niet wordt bestreden, kunnen de zuren het tandglazuur ernstig aantasten en vervolgens zelfs het blootliggende tandbeen oplossen.
Meestal merkt u tanderosie pas op in een vergevorderd stadium. Als u klachten krijgt bij het eten of drinken bijvoorbeeld. Vaak is het tandglazuur dan al verdwenen. Tanderosie kunt u pas herkennen als het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen.
De tanden worden (plaatselijk) steeds geler of ze krijgen donkere plekken. Het glazuur wordt namelijk dunner en het onderliggende tandbeen, dat van zichzelf geel is, schijnt dan steeds meer door. In de knobbels van de kiezen kunnen putjes ontstaan. In een later stadium kunnen de knobbels van de kiezen zelfs helemaal verdwijnen.
Dan kauwt u dus op het tandbeen. Dat geeft pijnklachten en zorgt voor gevoeligheid. Erosie tast de vullingen in tanden en kiezen niet aan. Hierdoor kunnen de vullingen boven het tandoppervlak gaan uitsteken.In suikervrije lightproducten zoals bijvoorbeeld zoetjes voor in de koffie en in lightdranken zitten suikervervangers. Deze producten veroorzaken geen gaatjes. Lightdranken bevatten wel evenveel zuur als gewone frisdranken. De kans op slijtage van uw gebit als gevolg van zuur is bij een lightfrisdrank dus even groot als bij gewone frisdrank. Speeksel beschermt uw gebit tegen tanderosie. Het neutraliseert de zuren uit voedsel en dranken. Sommige medicijnen of bepaalde ziekten kunnen uw speekselproductie remmen. Dan kunt u extra gevoelig zijn voor erosie.
Tanderosie bij kinderen
Bijna alle kinderen zijn gek op snoep en limonade. Als ouder ouders weet u uiteraard dat je van snoepen gaatjes krijgt. Want snoep en limonade bevatten namelijk veel suiker. Veel ouders weten echter niet dat in veel zoete producten, naast suiker, ook zuren zijn verwerkt. Je proeft ze niet, want de zoete smaak overheerst. Maar die toegevoegde zuren in voeding en dranken veroorzaken wel een groot probleem voor het kindergebit: tanderosie.
En dat is extra gevaarlijk. Want het tandglazuur van de nieuwe blijvende tanden van uw kind is nog niet volledig uitgehard. Daardoor is het kindergebit extra kwetsbaar voor zuren vergeleken met het gebit van een volwassene.
De tijd dat we verspreid over de dag drie maaltijden namen, ligt ver achter ons. We drinken bijvoorbeeld steeds vaker en steeds meer fris- en sportdranken. Uw kind doet hier ongemerkt aan mee. Veel van deze dranken bevatten zuren die tanderosie kunnen veroorzaken.
Van belang hierbij is niet alleen hoeveel zure producten uw kind eet en drinkt. Hoe vaker en langer uw zoon of dochter zure producten in zijn mond houdt, hoe groter de kans op tanderosie. Ook de manier waarop uw kind eet en drinkt is van invloed. Wacht het bijvoorbeeld met doorslikken totdat de prik van de drank af is? Of spoelt uw kind een drank voor de smaak rond in de mond?
Voeding
Alle zure voedingsmiddelen, hoe gezond ook, kunnen schadelijk zijn voor het kindergebit. Zuur fruit is extra schadelijk. Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven en kiwi’s, maar ook aan de producten daarvan zoals jam, vruchtensap en appelstroop). Ook aangezuurd snoep kan schade aan het gebit aanrichten.
Denk aan drop, zure matten, winegums, fruittoffees en lolly’s. Candysprays en gels zijn helemaal koploper op het gebied van schade want deze zijn extreem zuur. Hiervan worden steeds kleine beetjes in de mond of op de tong aangebracht waardoor de tanden steeds opnieuw zuur te verwerken krijgen. Lolly’s en ander sabbelsnoep zijn extra schadelijk omdat de zuren lang in de mond blijven.
Alle levensmiddelen die zijn aangezuurd met bijvoorbeeld azijn- of citroenzuur, zoals slasaus of mayonaise, veroorzaken bij veelvuldig gebruik tanderosie. Veel kinderen zuigen op vitamine-C tabletten in plaats van ze direct door te slikken. Dat is op zich slecht voor de tanden. Vitamine-C producten zijn van zichzelf al licht zuur en zijn bovendien nog eens op smaak gebracht door toevoeging van een zoetstof en citroenzuur.
Om tanderosie bij uw kind te voorkomen of te beperken kunt u diverse maatregelen nemen:
Eten en drinken
- Beperk het gebruik van zure dranken en zuur voedsel. Geef als alternatief zo mogelijk water, gewone thee zonder suiker, dus geen vruchten- of kruidenthee. Of geef melk.
- Beperk de hoeveelheid vruchtensappen en frisdranken of leng ze aan met water.
- Beperk het aantal keren dat uw kind eet of drinkt.
- Geef drie maaltijden per dag en niet meer dan vier keer iets tussendoor.
- Geef uw kind maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit.
- Leer uw kind zure producten zo kort mogelijk in zijn mond te houden (drank niet rondspoelen in de mond en niet op zuur snoep of andere zure producten zuigen).
- Geef uw kind één uur voor het tandenpoetsen geen zure producten. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als uw kind direct na het eten of drinken van zuur zijn tanden poetst, kan hij de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen. Belangrijk: als uw kind bij zijn eten drinkt, geldt dat samen als één moment.
Tandenpoetsen
Zorg ervoor dat uw kind:
- Tweemaal per dag minstens twee minuten zijn tanden poetst.
- Een zachte (elektrische) tandenborstel gebruikt.
- Zijn/haar tanden niet te krachtig poetst. Een klein beetje druk is voldoende.
- Fluoridetandpasta gebruikt. Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder vatbaar voor zuur.
- Tweemaal per jaar de tandarts of mondhygiënist bezoekt.
Behandelingen
Situaties
Openingstijden
9:00 – 17:00
dinsdag9:00 – 20:00
zaterdag en zondaggesloten